Verwaarloosde longontsteking


Wanneer de longblaasjes geïnfecteerd zijn spreken we van een longontsteking. De longblaasjes, gelegen in de longen, nemen zuurstof op en geven kooldioxide af. Normaal gezien beschermen trilhaartjes de longblaasjes van bacteriën. Indien deze haartjes niet correct functioneren reageert het lichaam met een afweerreactie; u moet hoesten en krijgt koorts. Deze reactie wordt longontsteking genoemd.

Dit bericht gaat dieper in op de gevolgen van longontsteking, ook wel een verwaarloosde longontsteking genoemd.

Wat is een verwaarloosde longontsteking en wat zijn de risico’s?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig. Indien u het nalaat om naar uw huisarts of het ziekenhuis te gaan en uw longontsteking niet behandeld wordt, loopt u de kans op een verwaarloosde longontsteking. Een verwaarloosde longontsteking kan vervelende risico’s met zich meebrengen. Zo loopt u de kans op een septische shock. Hierbij blijven de genestelde bacteriën niet enkel in de longen, maar verspreiden zich over heel uw lichaam via de bloedbaan. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten. Dit leidt weer tot een lage bloeddruk en een ‘slap gevoel’. Wanneer de septische shock ernstig is kan de druk in de bloedvaten zo laag worden dat de vitale lichaamsfuncties, zoals het hart, niet in stand gehouden kunnen worden.

Een ander gevolg van een verwaarloosde longontsteking is de ingekapselde ontstekingshaard. De officiële term hiervoor is longabces. De holte (abces) in de long is hierbij gevuld met etter en wordt omgeven door ontstoken weefsel. Over het algemeen is een longabces prima te behandelen, maar bij patiënten met een verzwakte conditie of een afweerstoornis is het sterftecijfer met 20% vrij hoog.

Waarom komt een verwaarloosde longontsteking vrij vaak voor?

Het lijkt natuurlijk vreemd; waarom zou iemand zijn of haar longontsteking niet laten behandelen? De groep die dit bewust doet is immers zeer onverstandig bezig. Echter bestaat de groep mensen die een verwaarloosde longontsteking krijgen voornamelijk uit mensen die dit onbewust doen. De verschijnselen van een longontsteking treden namelijk niet altijd of niet allemaal op. Over het algemeen begint longontsteking met rillingen, het ophoesten van slijm, een pijnlijk gevoel op de borst en hoge koorts. Er is echter een groep mensen die deze koorts – en daarmee ook de rillingen – niet krijgen. Deze groep zal waarschijnlijk niet naar de dokter gaan, ‘omdat het allemaal wel meevalt’.

Hoe kunt u een verwaarloosde longontsteking voorkomen?

De enige manier om een verwaarloosde longontsteking te voorkomen is voor de zekerheid áltijd uw huisarts te bezoeken. De gevolgen van de verwaarlozing zijn ernstig, u kunt dus beter een uurtje vrijmaken voor een doktersbezoek wanneer u enkele symptomen van longontsteking herkent.