Voorkomen van longontsteking


Het vergroten van de weerstand is belangrijk in het voorkomen van infecties. Voor het opbouwen van weerstand, zijn onder andere vitamines en andere voedingsstoffen nodig. Deze stoffen zitten veel in gezonde voeding. Genoeg groente en fruit eten wordt dus aangeraden. Anderhalve liter water per dag drinken hoort hier ook bij.

Voldoende rust nemen en het beperken van stress hebben gunstige invloeden op het afweersysteem.

Om een longontsteking te voorkomen, is het belangrijk om niet te roken. De schadelijke stoffen in rook beschadigen het mechanisme in de longen dat slijm afvoert, waardoor bacteriƫn in dat slijm langer de kans krijgen de longen te infecteren.

Vaak gaat verkoudheid vooraf aan een longontsteking omdat dit de longen verzwakt. Om verkoudheid te voorkomen, is er elk jaar een griepprik beschikbaar. Diabetes mellitus, hartklachten, longziekten, nierziekten en een verzwakte afweer zijn redenen om in aanmerking te komen voor de griepprik. Mensen ouder dan zestig jaar komen ook in aanmerking voor de griepprik.

Er bestaat tot slot een vaccinatie tegen de meest voorkomende verwekker van een longontsteking. De vaccinatie werkt enkele jaren tegen de bacterie. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de huisarts.