Oorzaken van longontsteking


Een longontsteking wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker die de longen infecteert en een ontstekingsreactie veroorzaakt. Meestal is de ziekteverwekker een bacterie.

Besmetting vindt plaats door het inademen van vochtdruppeltjes waar de ziekteverwekkers in zitten. Deze druppeltjes komen vrij wanneer een besmet persoon hoest.

Vaak begint een longontsteking door een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld verkoudheid. Als de longen door deze infectie zijn aangedaan, krijgen bepaalde bacteriƫn de kans om de longblaasjes te besmetten. Men spreekt dan van een longontsteking. De longen kunnen echter ook direct door een bacterie besmet raken.

Roken en longziektes als COPD en astma verzwakken de longen ook, omdat het slijm in de luchtwegen niet goed afgevoerd kan worden. Dit slijm bevat ziekteverwekkers die ingeademd worden. dit niet goed wordt afgevoerd, krijgen de ziekteverwekkers de kans om de longen te infecteren.

Daarnaast lopen mensen met een verminderde weerstand meer risico op het krijgen van een longontsteking. Er zijn veel oorzaken voor een verminderde weerstand aan te wijzen.

Een van de meest voorkomende oorzaken is een chronische ziekte. Het gaat dan vooral om mensen met diabetes mellitus en hartfalen. Een andere oorzaak voor een verzwakt afweersysteem is de bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals de medicatie die voorgeschreven wordt na een transplantatie of bij kanker. Er bestaan ook ziekten die het afweersysteem aanvallen. Het bekendste voorbeeld hiervan is HIV. Tot slot zijn hele jonge kinderen en ouderen kwetsbaarder en lopen daardoor makkelijker een longontsteking op.

Vaak ziet men dat bij mensen met een verstoorde afweer bijzondere ziekteverwekkers voorkomen. Mensen met een normale afweer zouden deze ziekteverwekkers wel kunnen bestrijden. Bacteriƫn zijn nog steeds een belangrijke verwekker, maar virussen en schimmels worden bij mensen met een verstoorde afweer relatief vaak gevonden als oorzaak voor de longontsteking.