Longontsteking bij baby’s


Bij een longontsteking zit er een infectie in de longen. De trilhaartjes beschermden de longen niet tegen bacteriën waardoor de longblaasjes geïnfecteerd raakten. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie. Deze afweerreactie heet een longontsteking.

Een longontsteking komt niet enkel bij volwassenen of kinderen voor, maar ook bij baby’s. Dit bericht geeft u meer specifieke informatie over longontsteking bij baby’s.

Hoe ontstaat longontsteking bij baby’s?

Longontsteking ontstaat bij baby’s meestal als gevolg van bacteriën die vrijkomen door een andere ziekte. Bij baby’s zijn zulke andere ziekten vaak griep, koorts of verkoudheid. De weerstand van de baby is al lager door de eerdere ziekte, waardoor de bacteriën zich relatief eenvoudig kunnen nestelen in de longen om daar de longblaasjes te ontsteken.

Doordat de longblaasjes ontstoken zijn kunnen de longen minder zuurstof opnemen. Omdat de baby daarbij ook minder eenvoudig adem kan halen, kan dit grote gevolgen hebben. Baby’s zijn immers zeer vatbaar voor bacteriën, omdat ze nog geen goed immuunsysteem hebben opgebouwd.

Hoe kunt u een longontsteking bij uw baby herkennen?

Het is erg belangrijk dat u de longontsteking bij uw baby tijdig ontdekt. Doordat er een flinke verhoging kan optreden door de ontsteking kan uw kind erg ziek worden. In het ergste geval zal uw baby er zelfs aan overlijden. De volgende symptomen kunnen u waarschuwen:

• Regelmatig hoesten
• Paniekerig ademen door de neus (neusvleugel ademen)
• Verhoging (meer dan 38⁰C)
• Rillen van de kou
• Ademhaling met geluid (piepen)

Wat kunt u doen wanneer u denkt dat uw baby longontsteking heeft?

Indien u het vermoeden heeft dat uw baby een longontsteking heeft, moet u zo snel mogelijk een huisarts raadplegen. De huisarts zal naar de baby’s longen luisteren en eventueel bloed afnemen. Wanneer de huisarts hierna nog twijfelt kan deze besluiten een longfoto te laten maken.

Als uw baby inderdaad longontsteking blijkt te hebben zal de ontsteking meestal met antibiotica worden behandeld. Wanneer uw baby erg zwak is of de ontsteking ernstig kunnen de doctoren beslissen dat het nodig is uw baby in het ziekenhuis te behandelen. Antibiotica wordt in het ziekenhuis via een infuus ingediend en de baby wordt goed geobserveerd. In het ziekenhuis kan er direct gereageerd worden op complicaties. In de meeste gevallen van longontsteking is dit echter niet nodig en is de ontsteking met enkele antibioticatabletten verholpen.